L

Mommaerts

Danyel Dirk

Begin

Terug

Vooruit

Uitloggen

Inhoud

Menu

De radio over Danyel Dirk

© Lode Mommaerts

Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven.

In de jaren 60 gold Daniel Vangrunderbeek uit Leeefdaal als de Vlaamse James Dean. Maar het heeft niet mogen zijn. Jan Delvaux doet zijn verhaal.

Dit is de Dikke Delvaux, aflevering 324

Het verhaal van de Vlaamse James Dean, Danyel Dirk

Start het verhaal

Jan Delvaux schetst het korte leven van Danyel Dirk, de Vlaamse James Dean. Marijn Devalck, vroeger ook een tieneridool, zong een ode aan hem. Die bracht amper 500 euro op …

“Danyel Dirk werd de Vlaamse James Dean genoemd in de jaren 60”, vertelt Jan Delvaux in Allez Allez. “Zijn echte naam was Daniel Vangrunderbeek, maar dat bekt niet. Het was een jonge gast, een architectuurstudent, die wou zingen.”


“Zijn vuurdoop was een zangfestival georganiseerd door Humo. Daar kwam hij in contact met Jan Thys.”


“Thys was net een show school begonnen. Zijn bedoeling was aspirant-artiesten wegwijs te maken in de muziekwereld.”


Eerste hit

“Thys zag wel brood in Danyel Dirk en liet hem goed omringen. Zijn eerste hit, ‘Als je de taal van de liefde verstaat’, werd door Thys zelf geschreven. De muziek is van Bobbejaan Schoepen.”


“Dat was een succes. Het stond wekenlang in wat vroeger een belangrijk programma was voor de teenagers: de Top Tien der Nederlanden.”


“De carrière van Danyel Dirk staat in de startblokken. Er wordt gewerkt aan een album, hij krijgt een orkest."


Auto-ongeluk

"En dan gebeurt het allerergste: op 28 augustus 1969 komt Danyel Dirk om in een auto-ongeval. Hij is dan pas 22 jaar oud. Het jonge talent in de dop, eigenlijk.”


Veel mensen zagen hem als coming man, een soort tweede Will Tura


“De hele Vlaamse showbizz is aanwezig op zijn begrafenis: van Will Tura tot Ann Christy. Iedereen is zwaar aangedaan, want veel mensen zagen hem als coming man, een soort tweede Will Tura.”


Marino Falco

“Wie er die dag ook is, is de toen 18 jaar oude Marijn Devalck. Op dat moment is die ook een tienerster, onder de naam Marino Falco. Hij kende Danyel Dirk redelijk goed omdat ze weleens zaalvoetbalden voor het goede doel samen.”


“Hij was zeer aangedaan en schreef een nummer met de voormalige collega’s van de voetbalploeg, waaronder Louis Neefs. Hij wilde dat nummer, ‘Goodbye oh Danny boy’, brengen de dag van de begrafenis, maar het lukt hem niet. Marijn Devalck laat zijn gitaar in de auto liggen en was van plan om het daarbij te laten.”


“’s Namiddag is er nog een bijeenkomst na de begrafenis. Marijn Devalck wordt overtuigd om het nummer toch te brengen, wat meer onder vrienden. Maar hij zegt er meteen bij dat het de laatste keer is dat hij het ooit zou zingen, dat het voor Daniel bedoeld was.”


Lijkenpikkerij

“De dag erna gaan ze toch naar de studio om het op te nemen, voor het goede doel. Destijds had je de Boemerang-actie, een soort van Music For Life van lang geleden. Per exemplaar werd er 20 frank geschonken aan de actie.”


“Uiteindelijk komt er 20.000 frank binnen. Wat wil zeggen dat er maar 1000 platen van verkocht zijn. Niet zo heel veel, zeker niet voor het goede doel. De radio wilde het niet draaien, want ze vonden het lijkenpikkerij.”