L

Mommaerts

Danyel Dirk

Begin

Terug

Vooruit

Uitloggen

Inhoud

Menu

Jan Theys over Danyel Dirk

Ook voor een jonge zanger die was opgevallen in een zangwedstrijd van Humo.


Ik presenteerde de kandidaten, toen zich ook een zekere Danyel Dirk meldde, een student, die het wou proberen met een liedje van WilI Tura (dat deden er meer toen). Hij was zanger in een amateurbandje. Hij heeft die avond niet gewonnen, maar hij straalde iets aparts uit, hij 'vulde' het toneel, vond ik. Zijn stem was nog niet helemaal 'geplaatst', maar hij had een goede uitspraak.


Maar bovenal miste hij natuurlijk een eigen repertoire, want aan een tweede Will Tura was er geen behoefte.

Toevallig ontmoette ik een paar dagen later Peter Plum, die op zoek was naar nieuw talent. Ik sprak hem over de jonge zanger uit de wedstrijd en nam contact met hem op. Bij de eerste auditie was Plum diep onder de indruk. Hij besloot dat er een plaat moest worden gemaakt die zou worden uitgebracht bij Gramophone, de firma van Jeff de Boeck, de man die Adamo had ontdekt.

We hadden ons niet vergist. Niet zo gauw was Danyels plaatje 'De Taal van de Liefde' uit, of hij stond er wekenlang mee in de 'Top Tien der Nederlanden', het programma van Jan Schoukens op BRT 1.


Er kwamen daarna nog drie plaatjes, maar voor het echte, grote succes zou Danyel de tijd niet krijgen. Na een late repetitie reed de jonge zanger zich te pletter, toen hij op de weg van Mechelen naar Leefdaal een tegenligger wou ontwijken.
Hij was 22.

Jan Theys

© Lode Mommaerts